Sykkel mosjonering av hund

Geir AakvikTrening

Her følger noen gode tips om sykkelmosjonering med hund

Å sykle med hunden er fin mosjon for to og firbente nå i båndtvangstida, men det er viktig å ikke overdrive denne form for trening. Underlag, temperatur og fart er tre viktige momenter man må vurdere skal slik aktivitet bli gagnlig for den firbente.

Temperatur bør ikke være over 12-15 grader skal man trene med sykkel. Noen hunder tåler varme bedre enn andre, vær imidlertid nøye med å ta drikkepauser dersom du merker at hunden peser ualminnelig mye.

Farten bør ikke overstige travtempo. Sykler man så fort at hunden må galoppere vil dette lett kunne føre til poteskader, eventuelt andre skader på skjelett/muskulatur/sener. Dette gjelder særlig på underlag av asfalt eller harde grusveier.

 Det ideelle underlag er litt myke skogsveier/stier, men utvises det forsiktighet bla med hensyn til fart og lengde på turen, kan man godt også sykle på asfalt og grusveier.

 Overdriv ikke lengden på turene, spesielt ikke når det er varmt og når underlaget er asfalt. Dette er ingen kondisjonstrening i tradisjonell forstand, men belastningen er såpass at hunden får mer trening slik enn om man går med den i bånd. 30 – 45 minutters turer er mer enn nok, i alle fall i første omgang, og husk drikkepauser! Med utrente hunder bør man ikke sykle mer enn noen få minutter i starten.

Utstyr som er praktisk til slik aktivitet er å benytte en sporsele/sykkelsele til hunden. En såkalt springer, som monteres på sykkelen, er en fin innretning ved sykling med hund. I en slik springer kan man ha en eller to hunder koblet i en hanefot, bruk ikke for lange ”tamper” i hanefoten, maks 20 cm. Tauet fra springeren og til hanefoten bør heller ikke være for lang, 25-30 cm er passe. NB! Ikke bruk originaltauet som følger med springeren – dette er for svakt og kan ryke!

Ikke start tilvenningen med å løpe i springer på sterkt trafikkerte veier, start heller under litt rolige forhold. Normalt lærer hunden fort hvordan dette skal foregå, men det krever full oppmerksomhet fra oss som syklister når vi sykler med hund på denne måten. Småfugl, katter og andre bikkjer er forstyrrende elementer som kan møte oss på vår vei, og som kan gi oss noen utfordringer.

sykkel