Forbered hunden på jakt- og prøvesesongen

Geir AakvikTrening

Mange fuglehunder går nå spennende tider i møte. I august starter jaktprøvesesongen, og i september braker det løs med jakt. Mange starter sågar jaktsesongen i Sverige i slutten av august.;Mange jegere er flinke til å forberede seg selv til jakta blant annet gjennom å trene på skytebanen. Noen slurver dessverre med å forberede hunden til jakt– og prøvesesong. Jakt er svært fysisk krevende for en fuglehund, blant annet har målinger med GPS vist at en fuglehund tilbakelegger 8-15 ganger så lang strekning som jegeren i løpet av en jaktdag. Det sier seg selv at skal man ha glede av hunden i flere dager må den være meget godt fysisk trent. Å dra på en flere dagers jakttur med en utrent hund er ikke bare lite å anbefale, i mange tilfeller er dette rett og slett dyreplageri!

Hvordan trene en jakthund?

Å trene en jakthund kan gjøres på mange måter. I båndtvangstida er både sykling og svømming fine øvelser for å vedlikeholde formen. Når båndtvangstida er over, 21. august, åpnes mange såkalte treningsterrenger der man kan slippe hunden for at den kan løpe løs.

I Nordenfjeldske Fuglehundklubb har vi dessuten også et treningsterreng i Vassfjellet som muliggjør at vi kan slippe hunder – et meget godt tilbud som anbefales brukt!

En stor fordel når man skal trene opp hunden før jakta er at den ikke har blitt for fet i løpet av sommeren, som med folk er det lite tjenlig å ha for mye kroppsvekt å drasse på når man starter treningen.

Fôring under trening og jakt

Høyere aktivitetsnivå fordrer sterkere fôring. Dette kan skje enten ved å gi større rasjoner av det fôret man bruker til vanlig, eller at man skifter til et mer energirikt fôr. Poenget er at skal man skifte fôr, bør dette skje gradvis noen uker før jakta, dette for å unngå mageproblemer.

Under jakta er det viktig å gi hyppige, men små rasjoner. Dagsrasjonen av tørrfôr kan som regel gis etter endt jaktdag, eventuelt dele den i to (morgen og kveld). Hver andre time gjennom dagen kan den få en liten bit våtfôr, dette blant annet for å hindre  blodsukkerfall. Blodsukkerfall kan i verste tilfelle føre til at hunden kollapser. Husk også rikelig med vann, dette er som regel ikke vanskelig å finne på høsten, men dersom det ikke finnes naturlig må du ha med litt i sekken.

treningjakthund