Vi mennesker bruker varmere klær om vinteren enn om sommeren, det bør også hunder som vi skal jakte og trene med gjøre. Selv om hunder fra naturens side er utstyrt med naturlige ”vinterklær” i form av tjukk pels, i alle fall noen av dem, kreves det visse tiltak skal det fungere godt på vinters tid. Ikke minst sett ut fra et velværesynspunkt fra hundens ståsted!; Noen gode råd for vinterhunden:
- Klipp av negler
På vinterstid slipes ikke neglene like naturlig som de gjør på barmark, vi må derfor være mer påpasselige med å klippe klørne med jevne mellomrom. For lange negler kan føre til at de brekker av dersom hunden løper på visse typer skareføre. Neglebrudd er smertefullt for hunden, og må i tillegg behandles hos dyrlege – som ofte er smertefullt for eierens lommebok! - Fjerning av hår mellom potene
Det er viktig å fjerne overflødig hår mellom potene. Mange hunderaser, eksempelvis setterrasene, vil få problemer med ising i labbene dersom overflødig hår ikke fjernes. Ising vil igjen føre til sårhet og sprekker i labbene, ubehagelig for hunden – og tar lang tid å lege!
I tillegg til fjerning av overflødig hår anbefales å bruke en spesiell labbsalve og potesokker.
· Klipping av pels
Visse typer snø gjør at langhårete hunder nærmest stopper opp på grunn av snøklumper i pelsen. Klipping av pels er derfor nødvendig skal man hindre dette, og er i mange tilfeller ikke nok til å hindre snøen i å feste seg på hunden. Da kan det anbefales å bruke en såkalt ”kondomdress”, som er et plagg i tettsittende stoff som hindrer snøen i klabbe seg på hunden. Dressen finnes i mange størrelser til ulike hunderaser, og av naturlige årsaker er det en type for tisper og en ditto for hannhunder. Klikk her for bilde (ekstern link til Troll Hundefór).
Noen praktiske tips:
Litt avhengig av hva hunden er tilvent, må vi ta visse hensyn til været når vi skal trene hunden på vinterføre. Ved snørekjøring etter fast løype, er det ingen problemer for de fleste hunder om vi tar de med når gradestokken nærmer seg 20 minus. Avpass imidlertid turens lengde i slik kulde. 1 – 2 timer er nok.
En annen sak er når vi skal jakte/trene/gå tur i løs snø utenfor løype, da må vi ta helt andre forholdsregler. Da bør ikke minusgradene være flere enn 10-15, avkjøling fra både luft og snø vil kunne føre til nedkjøling og frostskader. Særlig er patter hos tisper og testikler hos hannhunder utsatt for frost. Ved trening i løssnø i mer enn 10 minus bør man bruke ”kondomdress”. I løssnø og streng kulde er det som en generell regel ennå viktigere å ikke gjøre turen for lang!
Legges det inn en kafferast på turen, bør man ha med et varmedekken til den firbente, det er ikke behagelig selv for en pelskledd hund å legge seg i snøen – gjerne litt våt i pelsen, når det blir så kaldt som nevnt ovenfor!
Vanntilgang er viktig!
Vanntilgang er et problem under vintertrening, og hundens behov for vann er faktisk stort selv på denne årstid. Ha med vannflaske i sekken, der vannet gjerne er blandet med for eksempel en klump våtfôr for å øke smakeligheten. Dette hindrer at hunden får problemer med dehydrering.
Til slutt; det går utmerket an å trene hunden på vinters tid, det krever bare litt mer omtanke, arbeid og utstyr enn på sommer/høst.